Critical Alignment Yoga

Natuurlijke beweging herstellen

Belemmeren lichamelijke en psychische spanningen je bewegingsvrijheid? Ben je op zoek naar ontspanning en herstel? Naar moeiteloos en vanzelf, vrijer bewegen en leven?

Spanningen worden op den duur door gewoontehoudingen en -mechanismen in stand gehouden. Je kunt daar dan niet meer zelf uit weg bewegen. Bv. een gebogen bovenrug die bewust ‘recht’ gehouden wordt, vraagt extra energie en spanning.

Critical alignment yoga maakt het mogelijk om spanningen en patronen te laten transformeren en weer in verbinding te kunnen bewegen en leven. Deze yogavorm richt zich op herstel van natuurlijke lichaamshoudingen en -bewegingen. Het lichaam laat zich dan dragen: zittend, staand, bewegend. Het hoeft daarvoor geen spanning vast te houden. De beweging gaat als vanzelf, is ontspannen en belichaamd. Je hoeft er niet voor te werken. Zo kun je meer ruimte, lichtheid en openheid ervaren.

In de fijne, rustgevend ingerichte studio in Rijswijk zijn privé- en groepslessen te volgen.

De yoga oefeningen zijn ook goed in te passen in de behandeling van langdurige klachten en zijn daarna ook preventief in te zetten.

als het lichaam de natuurlijke beweging niet meer kan vinden

Waarom critical alignment yoga?

Kinderen leren op natuurlijke wijze zitten, staan en lopen. Maar in de jaren daarna vermindert de mogelijkheid hiervoor door overbelasting (fysiek, emotioneel), stress, gewoontehoudingen, ziekte en ouder worden. Daardoor ontstaan beperkingen in bewegingsvrijheid. Deze versterken zichzelf, omdat het lichaam de neiging heeft om weerstanden te vermijden en compensatiebewegingen in te zetten.

Indicaties

  • Wordt je onderrug gevoelig als je lang staat?
  • Heb je een stijve rug als je lange tijd zit?
  • Blijven nek en schouders gespannen?
  • Heb je moeite om achterom, over je schouder te kijken?
  • Zijn je schouders gevoelig als je je armen omhoog reikt?
in het nu

Hoe werkt critical alignment yoga?

Critical alignment yoga biedt rustige houdingen aan die zonder forceren een transformatie van gespannen spieren en verharde gebieden mogelijk maakt. Hierin heb je de ruimte om de aanwezige weerstand te ontmoeten en daarin aanwezig te blijven. Zo kunnen spieren in eigen tempo weer in beweging komen.

Door je te verbinden met je ademhaling kun je met je aandacht bij deze gebieden blijven. Dat trekt je in het nu, in de directe ervaring van je lichaam. Als verharde gebieden tenslotte weer gaan bewegen, krijgt je skelet meer ruimte. Gewrichten en wervelkolom worden beweeglijker. Daarna kunnen dieper gelegen spieren je natuurlijke houding en beweging weer leren ondersteunen en hervind je hoe het is om te bewegen van binnenuit.

Meer indicaties

  • Heb je moeite met in slaap vallen of tot rust te komen?
  • Voel je behoefte aan meer contact met je binnenwereld maar zonder zweverigheid?
  • Heb je moeite met overeind komen, opstaan of zitten?
  • Is beweging soms pijnlijk en weet je daardoor niet hoe je weer meer in beweging kunt komen?
  • Blijf je maar tegen jezelf zeggen dat je anders moet zitten, staan of bewegen?
Decoratieve afbeelding: de weg.
meer inzicht, meer verbinding

Wat is de waarde van lessen critical alignment yoga?

De yogalessen geven je meer inzicht in je lichaam en je omgang met belasting en stress. Dat versterkt je verbinding met je lichaam, wat bewegen en leven in het tempo van je lichaam ondersteunt. Ook bouw je begrip op van de werking van de oefeningen en de tools. Dat stelt je in staat om zelfstandig herhaling van pijn en klachten te verminderen of te voorkomen.