Critical Alignment Yoga

Natuurlijke beweging herstellen

Critical alignment yoga richt zich op herstel van natuurlijke lichaamshoudingen en -bewegingen. Het lichaam laat zich dan dragen: zittend, staand, bewegend. Het hoeft geen spanning vast te houden. De beweging gaat als vanzelf, is ontspannen en wordt belichaamd. Je hoeft er niet voor te werken. Je kunt dan meer ruimte, lichtheid en openheid ervaren.

Critical alignment yoga is toegankelijk voor iedereen, van alle leeftijden.

als het lichaam de natuurlijke beweging niet meer kan vinden

Why yoga?

Kinderen leren op natuurlijke wijze zitten, staan en lopen. Maar in de jaren daarna vermindert de mogelijkheid hiervoor door overbelasting (fysiek, emotioneel), stress, gewoontehoudingen, ziekte en ouder worden. Daardoor ontstaan beperkingen in bewegingsvrijheid. Deze versterken zichzelf, omdat het lichaam de neiging heeft om weerstanden te vermijden en compensatiebewegingen in te zetten.

Indications

  • Wordt je onderrug gevoelig als je lang staat?
  • Heb je een stijve rug als je lange tijd zit?
  • Heb je moeite om te draaien en over je schouder te kijken?
  • Zijn je schouders gevoelig als je je armen omhoog reikt?
  • Sta je steeds meer voorovergebogen?
in het nu

How does yoga work?

Critical alignment yoga biedt rustige houdingen aan, waarin je zonder forceren transformatie van gespannen spieren of verharding mogelijk maakt. Hierin heb je de ruimte om de aanwezige weerstand op te zoeken en daarin aanwezig te blijven. Zo kunnen spieren in hun eigen tempo weer in beweging komen. Door je te verbinden met je ademhaling kun je daar blijven met je aandacht. Dat trekt je in het nu, in de directe ervaring van je lichaam.

Als verharde gebieden weer gaan bewegen, krijgt je skelet meer ruimte. Gewrichten en wervelkolom worden beweeglijker. Dieper gelegen spieren kunnen dan je natuurlijke houding en beweging weer leren ondersteunen.

Indications

  • Heb je door stijfheid moeite om ’s ochtends uit je bed te komen?
  • Is beweging soms pijnlijk, terwijl je juist wil blijven bewegen om fit te blijven?
  • Kun je niet meer tot rust komen?
  • Heb je moeite met in slaap vallen?
  • Blijf je maar tegen jezelf zeggen dat je uit voorkeurshoudingen of -bewegingspatronen moet komen?
meer inzicht, meer verbinding

Wat brengt yogales op?

De yogalessen geven je meer inzicht in je lichaam en je omgang met belasting en stress. Dat versterkt je verbinding met je lichaam, wat bewegen en leven in het tempo van je lichaam ondersteunt. Ook bouw je begrip op van de werking van de oefeningen en de tools. Dat stelt je in staat om zelfstandig herhaling van pijn en klachten te verminderen of te voorkomen.

Private sessions

Starting

Als je een beginnende yogabeoefenaar bent, kun je in privélessen critical alignment yoga persoonlijke begeleiding krijgen bij het gebruik van de verschillende tools, zoals het stripje (voor de bovenrug), het rolletje (voor midden- en onderrug), het boogje en het hoofdstandbankje. Hierbij doe je ook ervaring op met de verschillende soorten oefeningen: voorover- en achteroverbuigingen, draaiingen en staande en omgekeerde houdingen.

Deepening

Als je al langere tijd critical alignment yoga beoefent zijn privélessen een mogelijkheid om je yogabeoefening te verdiepen. Er is dan alle aandacht voor je eigen behoeften en interesses, zoals bijvoorbeeld een bepaalde oefening of houding.

Om uit laten dijen

Privélessen zijn ook geschikt om te verkennen hoe je critical alignment yoga kunt inzetten als voorbereiding voor meditatie of gebed, of hoe je de ruimte en openheid die deze yoga mogelijk maakt kunt laten uitdijen in je leven.


Group lessons

Voor groepslessen kun je terecht in de studio in Rijswijk en in studio’s in Den Haag.